Qui és l'autor de JERUSALEM?


JEZ BUTTERWORTH



Jeremy "Jez" Butterworth (nascut al març 1969) és un dramaturg anglès, guionista i director de cinema. Ha escrit guions en col•laboració amb els seus germans, John-Henry i Tom.


Una influència important en el treball de Butterworth va ser Harold Pinter: "... Que conec i admiro Harold Pinter enormement. Ell té una influència descomunal en mi, les meves converses amb ell han inspirat la meva feina"

Butterworth ha tingut gran èxit amb la seva obra Mojo (que es va estrenar al Royal Court Theatre el 1995). Va guanyar el Laurence Olivier, un Evening Standard i el premi George Devine. Butterworth va escriure i va dirigir l'adaptació cinematogràfica de Mojo, llançat en 1997. Ell va dirigir i co-escriure amb el seu germà Tom la pel•lícula Birthday Girl (2001), que va ser produït pel seu germà Steve i protagonitzada per Nicole Kidman.
Butterworth també va aconseguir crítiques positives amb les seves obres The Night Heron (que es va estrenar al Royal Court el 2002) i The Winterling (també al Royal Court el 2006).

La quarta obra de Butterworth estrenada al Royal Court va ser la comèdia de Jerusalem, que es va estrenar el juliol de 2009 amb crítiques extraordinàriament positives. Descrita com una "visió contemporània d'Anglaterra", Jerusalem va ser la segona producció més important a Londres el 2009. La producció va comptar amb Marc Rylance com Johnny Byron, i Mackenzie Crook com Ginger. Va guanyar el Premi Circle Theatre, el Premi Evening Standard Theatre i la Crítica a la millor obra de 2009 i, amb el mateix elenc, traslladat al Teatre Apolo en Shaftesbury Avenue, al gener de 2010. Jerusalem obert a Broadway, Nova York, l'abril de 2011, amb molts dels actors originals del Regne Unit. Va tornar a Londres a finals d'aquell any. Al gener de 2014 Jerusalem va obrir a San Francisco Playhouse a San Francisco, on també va rebre crítiques tan favorables. Al maig de 2011, Jerusalem va ser nominat per a un Premi Tony i Mark Rylance, en el paper de Johnny 'Gall' Byron, va guanyar el Premi Tony de Millor Interpretació Principal.